verduurzamen met ledlampen

Hoe kan jij verduurzamen? 

De weersomstandigheden in Nederland en in Europa worden steeds extremer. We gaan van overstromingen in België en Nederland naar bosbranden in Griekenland en Turkije. Door deze natuurrampen komen thema’s zoals milieu, klimaatverandering en verduurzamen direct weer ter sprake. En iedereen begrijpt dat er direct iets gedaan moet worden, om extremere weersomstandigheden te voorkomen. Hieronder een aantal tips zodat jij direct kan starten met verduurzamen. 

Verbruik minder water 

De gemiddelde Nederlander verbruikt ongeveer 120 liter water per persoon per dag. Dit komt neer op 43.000 (!) liter water per persoon per jaar. Meer dan de helft van het water verbruiken we tijdens het douchen, tanden poetsen of door de wc door te spoelen. Ook 

huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine en het koffiezetapparaat spelen hierin een grote rol. Met behulp van innovatieve producten is het verbruiken van minder water eenvoudig. Zo bestaan er waterbesparende douchekoppen en toiletten met een klein waterreservoir. Een andere handige tip: vang het water op in een emmer als de douche opwarmt. 

Verlichting 

Twijfel over het vervangen van je verlichting, omdat de huidige lampen nog goed werken? Het vervangen van je oude lampen door ledlampen is écht een aanrader. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 85% minder stroom dan een halogeenlamp. 

Mede dankzij dit voordeel én de lange levensduur ben je met ledlampen na een tijdje goedkoper uit. Bovendien levert dit een enorme bijdrage aan het milieu. Een win-winsituatie dus. 

verduurzamen met ledlampen

Isoleren van kruipruimte 

Het isoleren van een huis kan op allerlei manieren. Een slimme investering is het isoleren van de kruipruimte in huis met isolatiefolie. Als de kruipruimte hoog genoeg is, hoger dan 35 cm, kan je de onderkant van de vloer laten isoleren. Dit wordt gedaan door het isolatiemateriaal tegen het plafond van de kruipruimte aan te brengen. Kruipruimte isolatiefolie bespaart meer dan 100 keer zoveel energie dan het aan materiaal kost. Daarom is het op de lange termijn een slimme investering. 

Eet minder vlees 

Waarom? Vooral herkauwers (denk aan rund) produceren veel methaan met hun boeren en winden. Methaan is een broeikasgas en daarom slecht voor het milieu. Methaan is namelijk nog veel schadelijker dan CO2. Ben jij een echte vleesliefhebber en lijkt minder vlees eten een onmogelijke opgave? Begin klein, start met een keer per week vegetarisch eten. Eet daarnaast vaker kip of vis in plaats van rund. Dus start vandaag nog met minder vlees eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *