studentehuisvesting

Tekort aan studentenhuisvesting? Deze bouwmethode biedt een uitkomst 

Het tekort aan studentenwoningen is niet nieuw. Eerder bleek al uit onderzoek in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken dat er tot studiejaar 2025-2026 een tekort van 43.000 kamers zal zijn. Soms lukt het studenten zelfs niet om een kamer te vinden in de stad waar ze studeren. Maar er zijn mogelijkheden. Bijvoorbeeld door modulair te bouwen. Hoe staat het ervoor in de studentensteden en wat kan modulair bouwen bijdragen aan het terugdringen van het tekort? 

Steeds groter tekort aan studentenwoningen 

Vooral in grote studentensteden zoals Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Den Bosch en Utrecht is het tekort groot. Dat zorgt voor lange wachttijden. En daar zit het hem vaak in, want veel scholieren die geslaagd zijn gaan pas op het laatste moment op zoek naar een kamer. Dat is dan ook het moment waarop andere aankomend studenten op zoek gaan. Het gevolg? Volle hospiteeravonden, lange wachtlijsten bij corporaties en teleurstellende zoektochten. Daarnaast zijn de prijzen van kamers vaak hoog, wat studenten dwingt om meer geld te lenen. De studenten die dat er niet voor over hebben blijven langer bij hun ouders wonen. Soms loopt de reistijd dan flink op. Geen ideale situatie. Nieuwe studentenwoningen zijn daarom belangrijk. 

Modulair bouwen: gestapeld en efficiënt 

Een uitkomst voor studentenhuisvesting is modulair bouwen. Deze methode wordt ook wel gestapelde bouw genoemd. Er wordt hierbij gebruikgemaakt van kant-en-klare modules. De modules worden in de fabriek al grotendeels afgebouwd en op locatie gemonteerd tot een gebouw van meerdere verdiepingen. Het gebouw is permanent en kan dus altijd blijven staan. En is het op een moment toch niet meer nodig? Dan kan het worden gedemonteerd. De modules worden daarna hergebruikt of op een andere manier opnieuw ingezet. Een duurzame manier van bouwen die sneller is dan traditionele bouw. 

studentehuisvesting

Studentenhuisvesting sneller geregeld 

Bij modulair bouwen hoort ook een snelle oplevering. Een gebouw kan soms al binnen een jaar gerealiseerd worden; van plannen tot daadwerkelijke oplevering. De kwaliteit van de gebouwen is minstens zo goed als traditionele bouw. Een uitkomst voor studentenhuisvesters, want de gebouwen zijn ook nog redelijk betaalbaar. Het voordeel voor de studenten? De gebouwen bieden ze een thuis in de buurt van hun hogeschool of universiteit. Naast een eigen kamer heeft studentenhuisvesting ruimte voor studeerruimtes, sportfaciliteiten en horeca. Kortom: modulair bouwen kan op een duurzame en snelle manier bij het tekort aan studentenhuisvesting helpen. Dat belooft ook de komende jaren voor meer studenten een echte studententijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *