rietdekkersbedrijf rotterdam

Rietdekkersbedrijf Rotterdam, rietdekker word je niet zomaar

Rietdekker zijn is een vak op zich. Vroeger ging dit beroep meestal van vader op zoon. Of je moest bij een rietdekker praktijkervaring opdoen om de kneepjes van het vak te leren. Andere mogelijkheden waren er niet. Vandaag de dag ziet het beroep van rietdekker er heel anders uit. Er zijn verschillende opleidingen die tot rietdekker maken. Opleidingen die wel praktisch zijn opgesteld, maar waar ook een stukje theorie aan te pas komt. Je zal als je een opleiding van rietdekker volgt nog steeds veel op het dak werken.

Welke opleidingen zijn er om te werken voor een rietwerkersbedrijf?

Er zijn in Nederland op dit moment twee opleidingen die je kan volgen als je bij een rietdekkersbedrijf in Rotterdam wilt gaan werken. Je werkt het merendeel bij een vakkundig rietdekkersbedrijf om dit mooie vak te leren. Alhoewel je tijdens de opleiding nog wel steeds met een stukje theorie bezig bent.

De eerste stappen bij een rietwerkersbedrijf

Ten eerste heb je Dakdekker Riet op BBL niveau 2. Als je niet of nauwelijks kennis hebt van rietwerken is dit het ideale instapniveau om bij een rietwerkersbedrijf te beginnen. De opleidingsduur is relatief kort, 2 jaar. In die 2 jaar zijn er 8 weken verplicht theorieonderwijs. Uiteindelijk zit jij als leerling tijdens de opleiding dus het merendeel op de daken. Praktijkervaring doe je logischerwijs op bij een rietwerkersbedrijf, ook wel leerbedrijf genoemd. Je krijgt gedurende twee jaar een intensieve opleiding, waarbij je aan het einde van de opleiding de basis kent van het rietwerken en bij een rietwerkersbedrijf aan de slag kan.

Voor de ervaren rietdekker bij een rietdekkersbedrijf

De tweede opleiding is het Vakdiploma Rietdekker. Deze studie is voor rietdekkers met minimaal 4 jaar aan ervaring bij het werken op een rietwerkersbedrijf. De opleiding is gestart vanuit de brancheorganisatie Vakfederatie Rietdekkers en duurt 1 jaar. Deze opleiding is voor de gevorderde rietdekker en je leert alles wat een rietdekker hoort te weten en meer. Dit vakdiploma is tevens vereist voor het lidmaatschap bij van de Vakfederatie Rietdekkers.

rietdekkersbedrijf rotterdam

Werken bij een rietdekkersbedrijf, iets voor mij?

Wil je met je handen werken, in de buitenlucht en in een technisch vakgebied? Dan kan werken bij een rietdekkersbedrijf iets voor jou zijn. Meld je aan bij een rietdekkersbedrijf om een dagje mee te lopen en zelf te ervaren hoe het is op met riet te werken. Zo kan je direct ondervinden hoe het is om rietdekker te zijn en of het bij het past. Let wel op als je onder de 18 bent je niet alleen op een rietdak mag werken. Er is dan begeleiding van een ervaren rietdekker verplicht.

Als rietdekker werk je overigens niet alleen en is werken bij een rietdekkersbedrijf echt een teamjob. Maar toch kom je ook veel alleen te werken. Dat is wel een puntje waar je rekening mee moet houden. Die zelfstandigheid is een belangrijk aspect van werken bij een rietdekkersbedrijf. Geen zorgen, je houdt tevens contact met klanten, zodat je als rietdekker evenzeer sociaal vaardig moet zijn. Uiteindelijk is werken bij een rietdekkersbedrijf een prachtige baan waar geen dag hetzelfde is. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *