compensatoren

Wat voor compensatoren heb ik nodig?

Veel machines werken doordat er meerdere onderdelen tegelijk rond bewegen en daardoor een productieproces op gang zetten. Deze bewegingen kunnen wrijving veroorzaken met mogelijk negatieve gevolgen voor de productie en/of het apparaat zelf. Hierom worden er vaak compensatoren ingezet om de negatieve gevolgen zo goed als niet meer mogelijk te maken. Maar er zijn talloze verschillende apparaten en allemaal met hun eigen werking en gebruiksmethode, dus hoe weet je welk soort compensator je nodig hebt? Door middel van de onderstaande uitleg moet het mogelijk zijn om zelfs als beginnende bouwer te weten wat voor soort compensator het beste past bij jouw machinerij.

 

Wat is de compensator?

Om te beginnen is het handig om te weten wat een compensator nu precies is, voordat er gekeken wordt naar wat voor een je nodig hebt. Anders kun je nog de beste compensatoren hebben maar heb je er alsnog niets aan. De naam compensator slaat op het feit dat het de druk van het productieproces compenseert. De compensator is een tussenstuk dat je gebruikt om de bewegingen van de verschillende onderdelen in de machine op te kunnen vangen, zodat er geen problemen op kunnen spelen. Bij de meeste machines bewegen veel verschillende onderdelen met, langs of tegen elkaar aan, waardoor er wrijving kan ontstaan. Deze wrijving is met name een probleem voor de verschillende leidingen die gebruikt worden om de machine bijvoorbeeld hydraulisch te laten bewegen of te voorzien van bijvoorbeeld olie.

 

Verder zorgen compensatoren ervoor dat er minder snel schade of lekkage ontstaat door bijvoorbeeld hitte, vocht en gassen. Ook kan het geluid gecompenseerd wor

compensatoren

 

den, doordat de klappen en daarmee ook het lawaai dat van het proces afkomt worden beperkt. Afhankelijk van wat voor soort machine je hebt en waarvoor deze gebruikt wordt, kan de compensator anders gebruikt worden. Hierdoor is de kans dan ook groot dat je voor het ene apparaat in je werkplek een andere compensator nodig hebt dan die je al voor een bestaande machine hebt gebruikt.

 

Verschillende soorten compensatoren

Zoals hierboven al uitgelegd zijn er verschillende redenen om een compensator te gebruiken bij het monteren van een machinewerktuig. Hierdoor zijn er ook verschillende soorten compensatoren. Je kunt compensatoren in verschillende vormen, maten en materialen vinden, waardoor het goed is om te kijken wat je nodig hebt.

Allereerst is de vorm belangrijk. Zo wil je het liefste een compensator die naadloos aansluit om het onderdeel waar het de compensatie moet uitvoeren. De compensator wordt geplaatst rondom het onderdeel waar deze moet zorgen voor minder wrijving of geluidsdemping, maar dit werkt natuurlijk alleen optimaal als de compensator goed geplaatst wordt. Je kunt een ronde compensator daarom minder goed om een vierhoekig onderdeel plaatsen en andersom. Omdat de meeste onderdelen een van deze twee vormen hebben zul je compensatoren vooral tegenkomen met een ronde of vierkante opening.

Daarnaast is het materiaal belangrijk, vooral als je kijkt naar waarvoor de compensator bedoeld is. In de meeste gevallen worden compensatoren gemaakt van rubber. Deze zijn vooral goed voor het verminderen van wrijving en druk, dempen geluid en zijn bestand tegen hitte en vocht. Voor andere zaken kun je ook compensatoren vinden die zijn gemaakt van onder andere metaal, weefsel en PTFE.

Checklist voor de juiste compensator

Heb jij een compensator nodig, maar heb je geen idee welke het meeste geschikt is? Of weet je wel dat je een compensator nodig hebt, maar weet je niet zeker waarvoor je deze het hardste nodig hebt? Dan is het verstandig om eerst goed op orde te hebben waarvoor jij denkt dat de compensator uitkomst kan bieden en maak op basis hiervan de keuze welke je aanschaft.

 

Om zeker te weten dat je de juiste compensator kiest moet je jezelf eerst een aantal vragen stellen. Om te beginnen moet je bepalen waarvoor de compensator gebruikt moet worden en in wat voor omstandigheden deze gebruikt wordt. Is de compensator vooral bedoeld om druk te verminderen, maar kan deze daardoor al snel gloeiend heet worden, dan is het belangrijk dat de compensator zowel bestand is tegen bewegingen als temperaturen. Verder is het ook belangrijk dat je rekening houdt met wat voor materiaal er door het gat van de compensator gaat en hoe groot dit materiaal is, zodat je een compensator hebt die precies past. Tot slot is het belangrijk te kijken of de compensator moet voldoen aan bepaalde normen. Dit is met name belangrijk als je machines voor in de industrie maakt, zodat je wel zeker bent dat de productie veilig genoeg is dat de werknemers zonder onnodig risico hun vak kunnen uitoefenen. Op basis van deze vragen kun je al gauw een selectie maken van de juiste compensatoren die jij kunt gebruiken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *