wat je kunt doen met epoxyhars

Epoxyhars; dit is het

Ben jij altijd al benieuwd geweest naar epoxyhars maar weet je niet zo goed wat het is en waarvoor je het gebruikt? Dan wordt je een stuk wijzer na het lezen van dit artikel. 

Wat is epoxyhars?

Laten we maar beginnen met het uitleggen wat precies epoxyhars is. Epoxies zijn polymeren. Deze worden geproduceerd als vloeistof en gaan over door een chemische reactie in een vast vorm. Als de epoxy gebaseerd is op polymeer dan is het mechanisch zeer sterk en is het bestand tegen chemicaliën. Daarnaast heeft het een zeer groot hechtingsvermogen. Dit is wel gedurende de overgang van vloeistof naar een vaste vorm. Dit product is super veelzijdig dankzij deze kwaliteiten. Een hard en een harder zijn de twee essentiële componenten als het aankomt op het combineren van epoxy systemen. Hierbij is de hars component het epoxy gedeelte. Dan is de harder dus het gedeelte dat daar chemisch op reageert. Je kunt epoxy herkennen aan dat het lichtgekleurd is en praktisch geurloos is. Harders kun je herkennen aan dat ze een ammoniak-achtige geur hebben en donker van kleur zijn. Als de twee belangrijke componenten worden samengebracht, ontstaat er een chemische reactie die onomkeerbaar is. Als de reactie volledig is zal er een stijf plastic polymeer materiaal ontstaan. Dit wordt ook wel thermoset genoemd. Dat komt doordat deze na de uitharding onomkeerbaar stijf is en hij kan relatief gezien niet door hitte veranderen. Je kunt epoxies voor veel verschillende doeleinden gebruiken. 

Waar wordt epoxy dan voor gebruikt?

Nu vraag je je hoogstwaarschijnlijk af wat voor doeleinden dit dan zijn. Epoxyharsen zijn een groep polymeren en vormen voornamelijk een belangrijk toepassing in coatings. Het is dus een tweecomponentenlijm en daardoor wordt het voor veel toepassingen gebruikt zoals industrieel. Denk dan aan vliegtuigen, vloercoatings, boten of auto-onderdelen. Maar het wordt ook huishoudelijk gebruikt. Je kunt het aanbrengen als een soort afdeklaag, dus een coating, maar ook in combinatie met bijvoorbeeld glasvezel. Je kunt epoxylijm ook toepassen als reparatielijm. Daarbij wordt dan een vaste stof als vulstof gebruikt. 

 

Hoe worden epoxies dan gebruikt?

Nu vraag je je waarschijnlijk ook af hoe epoxies dan worden gebruikt. Normaal worden de hars en harder geleverd als twee vloeistoffen in verschillende verpakkingen. Om ervoor te zorgen dat de reactie opgang wordt gebracht moeten deze componenten in de exacte verhouding worden gecombineerd en moeten de moleculen met elkaar in contact worden gebracht. Dit kun je doen door zorgvuldig te mengen. Zo wordt de chemische reactie op gang gebracht en zal de uitharding volstrekken. 

wat je kunt doen met epoxyhars

Wat is dan het verschil tussen epoxy met polyester?

Je moet niet epoxies nu gaan verwarren met andere polymeren zoals polyester. Ze lijken wel op elkaar maar er zit daadwerkelijk wel een verschil tussen. Het is namelijk zo dat de uitharding principes en de eigenschappen totaal van elkaar verschillen. Polysterharsen hebben namelijk een kenmerkende geur van styreen en epoxies zijn totaal geurloos. Epoxy heeft ten opzichte van polyester ook zijn voordelen. Het krimpt namelijk nauwelijks en heeft betere mechanische eigenschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *