de helling van een bouwwerk meten

Hoe wordt de helling bepaald bij een bouwwerk?

Niet alle bouwsels zijn even vlak en recht. Vaak kan er een helling zitten in wat er gemaakt moet worden, voor bijvoorbeeld een betere toegang of om architectonische redenen. Iets maken met een helling is vaak wel wat lastiger dan rechte stukken op elkaar zetten. Dit komt omdat de helling wel evenredig moet blijven en deze niet te steil moet zijn. In de bouw hebben ze daar een handig foefje voor, zodat de helling in één keer goed gemaakt kan worden. Dit is door middel van een afschotlaser, die helpt om de juiste hoek te vinden waarin gewerkt moet worden en deze ook zo te behouden als nodig is.

Waarom hellingen plaatsen?

Wanneer je denkt het bouwen van bijvoorbeeld een woning of een kantoorpand of het werken aan de weg, zul je in de meeste gevallen vrij plat kunnen denken. Je maakt een blok zo, zet er nog een blok bij en maakt de weg er naartoe goed begaanbaar zodat er ook echt gebruik kan worden gemaakt van het eindresultaat. Meestal gaat het hier om werkzaamheden met rechte vlakken. Je hebt een platte ondergrond, werkt recht omhoog en aan de bovenkant maak je het weer plat af. Maar niet altijd is alles zo recht toe recht aan als in de meeste ideële gevallen.

Bij veel werkzaamheden zijn hellingen cruciaal. Denk bijvoorbeeld aan iets simpels als een brug. Deze moet gebouwd worden met een boog in het dek, zodat je eenvoudig van het ene punt dat de brug verbindt naar het andere punt kunt gaan. Ook moet je denken aan dat niet iedere voordeur op de hoogte van de straat zit, waardoor er een helling gemaakt moet worden voor mensen die geen trappen kunnen lopen, zoals mensen te moeilijk ter been zijn of in een rolstoel zitten. Maar ook een simpel traditioneel dak heeft een helling nodig om de alom bekende punt te kunnen maken. Het gebruik van hellingen in de bouw is dus veel meer vanzelfsprekend dan je in eerste instantie zou verwachten.

Het belang van een goede helling

Wanneer je weet dat je een helling moet gaan maken, is het belangrijk om te bepalen hoe je deze gaat maken. Hierbij is het belangrijk dat je denkt aan de scherpte van de helling. Bij wiskunde heb je het vast weleens een keer gehad over scherpe en stompe hoeken. Bij hellingen is dit precies hetzelfde. De hoek waarin je werkt is op basis van deze gradenhoeken, zodat je zeker weet dat je correct werkt. Zo moet de hoek van een helling aan de voorgevel van een gebouw niet al te steil zijn, anders heeft de persoon in de rolstoel er nog niet veel aan omdat die extra veel moeite moet doen om de helling op te kunnen komen. Deze hellingshoek wordt daarom eerst bepaald in de bouwtekeningen en daarna wordt er gekeken naar hoe deze helling te realiseren is. Denk bijvoorbeeld aan hoe lang de helling moet zijn om een vloeiende overgang te hebben tussen de twee rechte stukken. Wanneer dit allemaal in kannen en kruiken is, kan de helling daadwerkelijk realiseren.

De juiste helling maken

Om de helling in de juiste hoek te maken, is het belangrijk dat je in een vloeiende lijn de helling aanmaakt. Hier wordt de afschotlaser voor gebruikt. Dit apparaat kan een laser schieten die haarfijn aangeeft in welke hoek je moet bouwen. De afschotlaser is zelf in te stellen in welke hoek je nodig hebt en op basis hiervan kan de helling gemaakt worden. Voor iedereen die in de bouw werkt is de afschotlaser onmisbaar.

de helling van een bouwwerk meten

Er zijn verschillende soorten afschotlasers verkrijgbaar. Deze modellen variëren op verschillende gebruiksmogelijkheden. Zo kun je kiezen uit lasers die oplaadbaar zijn of werken met vervangbare batterijen, waarvan je de laser handmatig in moet stellen, afschotlasers die een bepaalde gebruiksduur of toerental hebben en of je wel of geen afstandsbediening erbij geleverd krijgt. Welke afschotlaser voor jou het beste geschikt is hangt af van de soort hellingen die je moet maken. Het apparaat wordt met name gebruikt voor hellingen in de wegenbouw, voor bijvoorbeeld fly-overs en bruggen, maar kunnen ook voor andere werkzaamheden gebruikt worden.

Afschotlaser kopen

Mocht je van plan zijn een helling te bouwen of ben je werkzaam in de wegenbouw, dan is een afschotlaser in bezit hebben van cruciaal belang. Kies er daarom voor om voordat je aan de slag gaat een goede afschotlaser te bestellen en weet hoe je deze moet gebruiken om ervoor te zorgen dat je werkzaamheden vlekkeloos verlopen en het resultaat om naar huis te schrijven is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *